"A kíváncsi ránéz valamire, és azt kérdi: "Miért?" Az alkotó megálmodik valamit, és azt kérdezi: "Miért ne?"

2012. március 28., szerda

Tojás írókázás


Vasárnap nagy sikere volt a tojásdíszítés eme módjának is . Mivel többen megállítottak, hogy hogyan tudnak írókát készíteni , gondoltam megmutatom itt.

Szükségünk van egy kb 2x1 centis fémlapocskára. Én a gyógyszertárban szoktam kenőcsös tubust venni  , de jó hozzá a kiürült fogkrémes vagy a konyhából valamelyik fűszeres, mustáros stb  tubus is, az a lényeg hogy fém legyen.
Kell még hozzá egy tű , nem a legvékonyabb de nem is a nagy zsákvarrótű. Valamint egy egyszerű botdarab  és zsinór
.
 A fémlapocskát rátekerjük a tűre , kétszer érjen rajta körbe, a maradékot pedig levágjuk. 
 Így kapunk egy kis csövecskét ami 2 centi körüli magas.

A botdarabunkat az egyik végén behasítjuk és a hasítékba beletesszük a csövecskénket , úgy hogy az egyik vége jobban kiálljon, ezzel a végével fogunk írókázni.


Ezután a zsinórral szorosan összekötözzük , hogy ne csússzon el az írókarész.
Ezzel kész is van a szerszámunk és nekiláthatunk a tojásírókázásához.
Szükségünk van az írókán kívül egy tojásra, ami lehet kifújt vagy főtt tojás is , és egy gyertyamécsesre is, valamint mintára ami szerint dolgozunk.
Az íróka végét beletartjuk a gyertyalángba, hogy megmelegítsük, majd az olvadt viaszba mártjuk és elkezdjük vele felírni a mintát a tojásra.

Nem baj ha a lángtól esetleg kormos lesz egy kicsit a viasz, jobban látjuk az eredményt a tojáson.


Ha kész vagyunk a mintával akkor megfestjük a tojást, én most a boltban kapható tojásfestékkel dolgoztam. Elkészítettem a tasakon leírt módon és mikor kihűlt akkor beletettem a tojást a festőlébe és egy kanállal leszorítottam .Fontos hogy ne legyen forró a festőlé mert akkor leolvasztja a viaszt a tojásról.  Ez a festőlé sokáig eláll , rátekerjük az üvegre a tetejét és máskor is elő tudjuk venni.
Kivettem a festőléből a tojást, hagytam kicsurogni a tojás belsejéből a festéket majd papírtörlőre tettem megszáradni.
A viasz leolvasztása után kész is lehet a tojás, vagy csinálhatunk belőle többszínű tojást is.
Ilyenkor az a feladat, hogy amit jelen esetben pirosan szerettem volna hagyni azt lefedtem viasszal , ugyanúgy az írókával szépen befedtem azokat a részeket.

Majd beletettem kék festékbe
Miután teljesen megszáradt a tojás eltávolítjuk a viaszt róla , én ezt gyertyalángnál szoktam de betehetjük pár percre sütőbe is, az a lényeg hogy a megolvadt viaszt egy papírtörlővel töröljük le róla és így szépen láthatóvá válik a minta.


Jó munkát! Ha valami nem érthető nyugodtan kérdezz :-)

2012. március 25., vasárnap

Kézműveskedés

Ma kis városunkban vendégszerepelt a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes , János vitéz, avagy a hős gyönyörűséges utazása és csodálatos megérkezése című műsorát mutatta be. Nagyon tetszett az előadás , és többekkel  vörös szemmel jöttünk az előadásról kifelé . Köszönet a felejthetetlen élményért Simon Katinak aki a néptáncot oktatja nálunk és a mai délutánt szervezte.  Ahogy az előadás végén elmondta , 12 évig volt ő is az Együttes tagja.

Az előadást megelőzően kézműves foglalkozást volt . Én tojásírókáztam a gyerekekkel, a párom pedig pedignád kosárkát csinált velük , hogy legyen mibe tenni a tojást. Vittem még pálcikára ragasztott tojást és papírnyuszikat is, ezeket lelkes segítőim készítették a gyerekekkel, ezúton is köszönet nekik. Csak az egyik lányt ismerem névről , de ki fogom a többiekét is nyomozni :-) Sikerült!   Zachár Panni , Rákóczi Ardienn, és Repa Karolina Nagyon Szépen Köszönöm!
Egy kép a mintadarabokról:


És egy pár kép a nagy munka közben, még az elején készültek, aztán többet nem volt időm fotózgatni :-)










2012. március 5., hétfő

Kézműves kiállítás

A hétvégén részt vettünk a Pecsában a Kézműves kiállításon.
Jó kis hétvégét tudhatunk magunk mögött , találkoztam és jókat beszélgettem rég nem látott ismerősökkel , tanfolyamtársakkal, iskolatársakkal , Nlc-s topikoslányokkal. És az árusok közt is felbukkant egy pár ismerős arc :-)
És nem mellesleg azért árultunk is . A standot még valamikor szombaton a kezdésnél fotóztam, aztán már nemigen volt időm ilyesmire.
 A faárukat megnézhetitek a falapok fül alatt közelebbről is.